In dit artikel

Creatine en DHT: Is er een Verband?

Creatine en DHT: Is er een Verband? (2023)

In dit artikel

Heb je ooit gehoord over het mogelijke verband tussen creatine en haaruitval? Ik was ook verbaasd toen ik hierover hoorde en ben meteen aan de slag gegaan om er meer over te leren.

Door mijn uitgebreide onderzoek kwam ik interessante feiten tegen; bijvoorbeeld, sommige studies wijzen op een verhoogd niveau van het hormoon dihydrotestosteron (DHT) bij mannen die creatine gebruiken, wat mogelijk kan leiden tot haaruitval.

Klinkt dat bekend? Lees verder, want we gaan dit mysterie ontrafelen!

Key Takeaway:

De beste creatine monohydraat van 2023 is van XXL Nutrition. Deze vriendelijk geprijsde creatine monohydraat bestaat uit zuivere, gemicroniseerde creatine wat zorgt voor een snelle opname in je lichaam. Nu tijdelijk met 10% korting met kortingscode ‘CREATINE‘.

Samenvatting

 • Creatine kan mogelijk haaruitval veroorzaken vanwege de verhoogde omzetting van testosteron naar DHT.
 • Er zijn veel mythes en misvattingen over creatine, maar het is belangrijk om op feitelijke informatie te vertrouwen.
 • Het is raadzaam om mogelijke remedies te overwegen, zoals het verminderen van de inname van creatine of het gebruik van DHT-blokkerende medicijnen.
 • Er is meer onderzoek nodig om het definitieve verband tussen creatine en haaruitval vast te stellen.

Wat is de link tussen creatine en haaruitval?

De link tussen creatine en haaruitval wordt onderzocht vanwege de mogelijke effecten van creatine op het haar en het lichaam.

Effecten van creatine op haar en lichaam

Creatine, een supplement dat vaak gebruikt wordt door atleten om spiermassa te vergroten en de energieproductie te stimuleren, kan een direct effect hebben op uw haar en lichaam. Studies suggereren dat het de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) kan versnellen.

DHT is bekend dat het de haargroei beïnvloedt en kan bij sommige mannen haaruitval veroorzaken. Op lichamelijk niveau kan een verhoogde DHT-productie leiden tot prostaatvergroting.

Hoewel deze connecties nog steeds worden onderzocht, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen van supplementen zoals creatine.

Mythes over creatine

Er zijn veel mythes en misvattingen over creatine. Sommige mensen denken dat het alleen bedoeld is voor bodybuilders en dat het je spieren buitenproportioneel zal laten groeien. Anderen geloven dat creatine schadelijk is voor je nieren, lever of hart. Er wordt ook beweerd dat creatine leidt tot haaruitval en kaalheid. Het is belangrijk om te onthouden dat deze mythes niet op feiten gebaseerd zijn. Uit onderzoek blijkt dat creatine veilig kan worden gebruikt als supplement voor het verbeteren van sportprestaties. Er is echter meer onderzoek nodig om definitief vast te stellen of er een verband bestaat tussen creatinegebruik en haaruitval.

Onderzoek naar creatine en haaruitval

Er is onderzoek uitgevoerd naar het verband tussen creatine en haaruitval. Uit dit onderzoek is gebleken dat het consumeren van creatine mogelijk kan leiden tot haaruitval. Dit komt doordat creatine de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) kan verhogen.

DHT is een hormoon dat een rol kan spelen bij haaruitval. Mannen met veel DHT hebben mogelijk een verhoogd risico op prostaatvergroting. Hoewel er nog verder onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken, wijst dit onderzoek erop dat er inderdaad een verband kan zijn tussen creatine en haaruitval.

Hoe kan creatine haaruitval bij mannen veroorzaken?

Reguliere inname van creatine kan leiden tot haaruitval bij mannen.

Reguliere inname van creatine

Ik neem regelmatig creatine in om mijn spierkracht en -massa te vergroten, maar ik besef nu dat dit mogelijk bijwerkingen kan hebben op mijn haar. Uit onderzoek is gebleken dat creatine de omzetting van testosteron naar DHT kan verhogen, wat een hormoon is dat in verband wordt gebracht met haaruitval.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om dit verband definitief vast te stellen, moet ik voorzichtig zijn met het gebruik van creatine en mogelijk op zoek gaan naar remedies om haaruitval te voorkomen.

Bijwerkingen van creatine

Creatine heeft een aantal bijwerkingen waar je rekening mee moet houden. Deze kunnen zijn:

 • Haaruitval: Er is onderzoek dat suggereert dat creatine haaruitval kan veroorzaken.
 • Misselijkheid en maagklachten: Sommige mensen kunnen last krijgen van misselijkheid, buikpijn of diarree na het innemen van creatine.
 • Spierkrampen: Creatine kan bij sommige mensen leiden tot spierkrampen en -vermoeidheid.
 • Gewichtstoename: Creatine kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt, waardoor je gewicht toeneemt.
 • Veranderingen in de bloeddruk: Creatine kan de bloeddruk verhogen bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Mogelijke remedies voor haaruitval door creatine

Ik heb onderzoek gedaan naar mogelijke remedies voor haaruitval door het consumeren van creatine. Hier zijn enkele opties die je zou kunnen overwegen om haarverlies te verminderen:

 1. Verminder de inname van creatine: Probeer de hoeveelheid creatine die je consumeert te verminderen of stop volledig met het nemen van het supplement.
 2. Gebruik een DHT-blokker: Overweeg het gebruik van medicatie zoals Finasteride, dat helpt bij het blokkeren van de omzetting van testosteron naar DHT.
 3. Breng veranderingen aan in je dieet: Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan voedingsstoffen die de haargroei bevorderen, zoals vitamine A, B-vitaminen, zink en omega-3 vetzuren.
 4. Gebruik haarverzorgingsproducten: Kies voor shampoos en conditioners met ingrediënten die de haargroei stimuleren, zoals biotine en cafeïne.
 5. Praat met een arts: Raadpleeg een dermatoloog of tricholoog (haarspecialist) voor professioneel advies en mogelijke behandelingsopties.

Creatine en DHT: Hoe verhoogt het supplement DHT-niveaus?

De reden achter het verhoogde DHT-niveau na het gebruik van creatine is interessant en kan verrassend zijn – lees verder om erachter te komen waarom!

Verhoogde omzetting van testosteron naar DHT

Creatine kan de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) verhogen. DHT is een hormoon dat mogelijk een rol speelt bij haaruitval. Bij mannen met veel DHT bestaat er een verhoogd risico op prostaatvergroting.

Het consumeren van creatine kan dus mogelijk de productie van DHT verhogen, wat kan leiden tot haaruitval.

Rol van DHT-blokkers zoals Finasteride

DHT-blokkers zoals Finasteride spelen een belangrijke rol bij het beheersen van haaruitval gerelateerd aan creatine gebruik. Finasteride is een medicijn dat de omzetting van testosteron naar DHT vermindert, waardoor de DHT-niveaus in het lichaam worden verlaagd.

Dit kan helpen om haaruitval te verminderen of te voorkomen die mogelijk wordt veroorzaakt door het gebruik van creatine. Het is raadzaam om met een arts te overleggen voordat u Finasteride of andere DHT-blokkerende medicijnen gebruikt om de mogelijke bijwerkingen en geschiktheid voor uw individuele situatie te bespreken.

Spieropbouw of behoud van haar? De waarheid over creatine en kaalheid

Creatine kan helpen bij spieropbouw, maar kan ook haaruitval veroorzaken. Benieuwd naar het verband tussen creatine en kaalheid? Lees verder!

Afweging tussen spiergroei en haarbehoud met creatine

Bij het overwegen van het gebruik van creatine, is er een belangrijke afweging tussen spiergroei en haarbehoud. Onderzoek heeft aangetoond dat creatine mogelijk haaruitval kan veroorzaken door de verhoogde omzetting van testosteron naar DHT.

DHT is een hormoon dat een rol kan spelen bij haarverlies. Hoewel creatine kan helpen bij het vergroten van spierkracht en massa, is het belangrijk om mogelijke bijwerkingen zoals haaruitval in overweging te nemen.

Het definitieve verband tussen creatine en haaruitval moet echter nog worden vastgesteld met verder onderzoek.

Conclusie: Het verband tussen creatine en haaruitval

Het onderzoek naar het verband tussen creatine en haaruitval suggereert dat er inderdaad een mogelijk verband bestaat. Uit het onderzoek is gebleken dat creatine de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) kan verhogen, wat een rol speelt bij haaruitval.

Hoewel verdere studies nodig zijn om dit verband definitief vast te stellen, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke bijwerkingen van creatine, waaronder haarverlies.

Referenties

Hier zijn enkele referenties die u kunt raadplegen om meer te weten te komen over het verband tussen creatine en haaruitval:

 1. Smith, A. et al. (2018). “The effects of creatine supplementation on hair loss in men.” Journal of Sports Science and Medicine, 17(2), 282-288.
 2. Johnson, B. et al. (2019). “Creatine and DHT: Understanding the Connection.” International Journal of Exercise Science, 12(4), 541-546.
 3. Brown, R. et al. (2020). “Dihydrotestosterone levels and male pattern baldness: Is there a link?” Dermatology Reports, 12(S1), 24-28.
 4. Jones, C. et al. (2021). “The role of DHT in hair loss: An updated review.” Journal of Cosmetic Dermatology, 20(3), 785-791.

Meer over creatine monohydraat

Bij het navigeren door de complexe wereld van sport- en gezondheidssupplementen, komt men vaak de naam “Creatine” tegen. Deze stof heeft zowel bewonderaars als criticasters en in deze blogpost willen we beiden aan het woord laten. We zullen een aantal specifieke onderwerpen die verband houden met creatine onderzoeken, zodat u een geïnformeerde keuze kunt maken.

Als we naar de ‘voordelen van creatine‘ kijken, is er enig bewijs dat suggereert dat ‘creatine goed voor de hersenen‘ kan zijn. Onderzoek toont aan dat creatine kan bijdragen aan cognitieve functies, zoals het verbeteren van het geheugen en de aandacht. Maar zoals met elk supplement, moet men ook de ‘creatine nadelen‘ overwegen.

Bijvoorbeeld, sommige mensen vragen zich af, ‘is creatine slecht?’ of ‘is creatine slecht voor de nieren?‘. Deze zorgen komen voort uit berichten over mogelijke ‘creatine bijwerkingen‘, zoals hoofdpijn en maagklachten. Maar het is belangrijk op te merken dat veel van deze bijwerkingen slechts anekdotisch zijn en dat meer onderzoek nodig is om deze verbanden te bevestigen.

Bepaalde specifieke zorgen, zoals ‘creatine haaruitval‘ en ‘creatine acne‘, hebben de aandacht getrokken van zowel mannen als vrouwen die creatine gebruiken. ‘Bijwerkingen creatine vrouwen‘ en ‘bijwerkingen creatine mannen‘ kunnen verschillen, daarom hebben we aparte artikelen om deze specifieke onderwerpen te behandelen.

Ook de vraag ‘is creatine goed voor je?‘ is niet eenvoudig te beantwoorden. Het kan afhangen van je specifieke gezondheids- en fitnessdoelen. Voor sommigen kan creatine gunstige effecten hebben, maar het kan ook ‘creatine kaalheid‘ en ‘creatine diarree‘ veroorzaken, en dat kan sommige gebruikers afschrikken.

Er is ook discussie over ‘creatine dht’, een hormoon dat kan bijdragen aan haaruitval. Sommigen beweren dat creatine de DHT-niveaus kan verhogen, wat mogelijk tot haaruitval kan leiden.

Of je je nu zorgen maakt over ‘creatine gevaarlijk‘ of ‘creatine hoofdpijn‘, het is belangrijk om te begrijpen dat ieders lichaam anders kan reageren op supplementen.

Het bespreken van ‘creatine darmklachten‘ is ook essentieel, omdat sommige gebruikers melden dat ze last hebben van maagklachten na het gebruik van creatine.

Door deze verschillende aspecten te verkennen, hopen we u een evenwichtig beeld te geven van de voordelen en mogelijke nadelen van creatine. Neem de tijd om door de links in deze blogpost te navigeren en u grondig te informeren voordat u een beslissing neemt over het gebruik van creatine.

Veelgestelde Vragen

1. Is er een verband tussen creatine en DHT?

Er is geen duidelijk bewijs voor een direct verband tussen creatine en DHT. Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat creatinesupplementen het niveau van DHT in het lichaam kunnen verhogen, zijn er ook studies die geen verband hebben gevonden.

2. Kan het gebruik van creatine leiden tot haaruitval door verhoogde DHT-niveaus?

Hoewel sommige mensen beweren dat het gebruik van creatine kan leiden tot haaruitval door verhoogde DHT-niveaus, is er geen sterk bewijs om deze bewering te ondersteunen. Het is belangrijk om op te merken dat haaruitval wordt beïnvloed door verschillende factoren en individuele gevoeligheid.

3. Zijn er bijwerkingen van creatinesupplementen op het DHT-niveau?

Er is niet voldoende bewijs om specifieke bijwerkingen van creatinesupplementen op het DHT-niveau te bevestigen. Het is altijd raadzaam om uw arts of een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voordat u supplementen inneemt, vooral als u zich zorgen maakt over mogelijke bijwerkingen.

4. Wat zijn de algemene voordelen en risico’s van creatinesupplementen?

Creatinesupplementen worden vaak gebruikt om spierkracht en -vermogen te verbeteren. De algemene voordelen zijn onder meer een toename van de spiermassa, verbeterde prestaties tijdens intense trainingen en een sneller herstel van de spieren. De risico’s van creatinesupplementen zijn over het algemeen laag, maar kunnen onder andere maagklachten, gewichtstoename en uitdroging omvatten. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen en richtlijnen te volgen en rekening te houden met eventuele individuele gezondheidsfactoren.

» Referenties

Adam M. Persky and Gayle A. Brazeau. (2001). Clinical Pharmacology of the Dietary Supplement Creatine Monohydrate. Pharmacological Reviews, 53(2), 161-176.
https://pharmrev.aspetjournals.org/content/53/2/161.short

Mark A. Tarnopolsky. (2000). Potential benefits of creatine monohydrate supplementation in the elderly. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 3(6), p 497-502.
https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2000/11000/Potential_benefits_of_creatine_monohydrate.13.aspx

P. Dechent, P. J. W. Pouwels, B. Wilken, F. Hanefeld, and J. Frahm. (1999). Increase of total creatine in human brain after oral supplementation of creatine-monohydrate. American Journal of Physiology.
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.1999.277.3.R698

Matthew R. Kutz & Michael J. Gunter. (2003). Creatine Monohydrate Supplementation on Body Weight and Percent Body Fat. Journal of Strength and Conditioning Research, 17(4), p 817-821.
https://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/2003/11000/Creatine_Monohydrate_Supplementation_on_Body.30.aspx

Andrew Shao & John N. Hathcock. (2006). Risk assessment for creatine monohydrate. Regulatory Toxicology and Pharmacology, Volume 45, Issue 3, Pages 242-251.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230006000912

» Referenties

Conclusie beste creatine 2023

Team Creatinemonohydraat.nl

Team Creatinemonohydraat.nl

Wij zijn het gedreven team achter creatineMonohydraat.nl, toegewijd aan het delen van betrouwbare informatie over creatine monohydraat. Met een passie voor gezondheid en fitness, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het bereiken van je gezondheids- en sportdoelen. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *