In dit artikel

Wat houdt een verhoogde creatinine in bloedonderzoeken in?

Wat houdt een verhoogde creatinine in bloedonderzoeken in? (2023)

In dit artikel

Een verhoogde creatininewaarde in je bloedonderzoek kan behoorlijk alarmerend zijn. Ik weet hoe verontrustend het kan zijn, want ik heb dit zelf ook meegemaakt en ik heb tijd besteed aan het grondig onderzoeken van dit onderwerp.

Dit artikel gaat in detail in op wat een verhoogde creatininewaarde betekent, inclusief de mogelijke oorzaken, gevolgen en behandelingen. Maak je klaar voor een diepgaande uitleg die je helpt om deze complexe materie beter te begrijpen.

Key Takeaway:

De beste creatine monohydraat van 2023 is van XXL Nutrition. Deze vriendelijk geprijsde creatine monohydraat bestaat uit zuivere, gemicroniseerde creatine wat zorgt voor een snelle opname in je lichaam. Nu tijdelijk met 10% korting met kortingscode ‘CREATINE‘.

Samenvatting

 • Verhoogde creatininewaarde in een bloedonderzoek kan duiden op verminderde nierfunctie en aanwezigheid van afvalstoffen in het bloed.
 • Oorzaken van verhoogde creatininewaarde zijn onder andere nierontstekingen, nierbeschadiging, verminderde nierfunctie, uitdroging en hoge bloeddruk.
 • Aanvullende testen zoals bloedonderzoek, urineonderzoek en beeldvormend onderzoek kunnen helpen om de oorzaak van verhoogde creatininewaarde te achterhalen.

Wat is Kreatinine?

Kreatinine is een afvalstof die ontstaat uit de afbraak van creatine in de spieren.

Wat heeft kreatinine met de nierfunctie te maken?

Kreatinine speelt een cruciale rol bij het bepalen van de nierfunctie. Het is een bijproduct van de spieren dat in het bloed terechtkomt. Normaal gesproken filteren onze nieren kreatinine en andere afvalstoffen uit ons bloed.

Wanneer de nierfunctie afneemt, kan het lichaam kreatinine niet goed meer uitscheiden. Daardoor stijgt het kreatininegehalte in het bloed. Een hoog kreatininegehalte is dus vaak een teken van verminderde nierfunctie.

Bepaalde nierziekten, zoals ontstekingen, kunnen ook leiden tot een toename van kreatinine in het bloed. Daarom is regelmatig testen op kreatinine essentieel om de gezondheid van onze nieren te controleren.

Kreatinine normaalwaarden

Kreatinine normaalwaarden verschillen op basis van geslacht, leeftijd en spiermassa. Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de standaardwaarden die normaal gesproken in het bloed worden gevonden.

GroepKreatinine (micromol/l)
Mannen64-104
Vrouwen49-90
KinderenAfhankelijk van leeftijd en grootte

Wees u ervan bewust dat deze waarden algemene richtlijnen zijn, en dat uw specifieke normaalwaarde kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder uw algehele gezondheidstoestand en medische geschiedenis. Als je kreatinine waarde buiten de normale bereik valt, kan dit een indicatie zijn voor een verminderde nierfunctie of andere gezondheidsproblemen, en moet je mogelijk aanvullende testen ondergaan om de oorzaak te bepalen.

Glomulaire filtratiesnelheid (eGFR) normaalwaarden

De glomulaire filtratiesnelheid (eGFR) is een maatstaf voor de nierfunctie en de hoeveelheid bloed die door de nieren wordt gefilterd. Een normale eGFR-waarde ligt tussen de 90 en 120 milliliter per minuut. Als de eGFR-waarde lager is dan 60, kan dit wijzen op een verminderde nierfunctie. Het is belangrijk om regelmatig de eGFR-waarde te laten controleren, vooral bij mensen met risicofactoren zoals diabetes of hoge bloeddruk.

Wat betekent een Verhoogde Kreatinine Waarde?

Een verhoogde kreatinine waarde kan wijzen op verminderde nierfunctie en de aanwezigheid van afvalstoffen in het bloed.

Oorzaken

Een verhoogde creatininewaarde in bloedonderzoeken kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 1. Ontsteking van de nier, zoals glomerulonefritis of pyelonefritis.
 2. Schade aan de niercellen.
 3. Verminderde nierfunctie.
 4. Nierontsteking.
 5. Uitdroging (dehydratie).
 6. Hoge bloeddruk.

Gevolgen

Een verhoogde creatininewaarde in bloedonderzoeken kan verschillende gevolgen hebben, zoals:

 • Verminderde nierfunctie: Als de creatininewaarde te hoog is, kan dit duiden op een verminderde werking van de nieren. Dit betekent dat de nieren niet goed in staat zijn om afvalstoffen uit het bloed te filteren en uit te scheiden.
 • Nierklachten: Een verhoogde creatininewaarde kan ook wijzen op nierklachten of nierziekte. Bijvoorbeeld, ontstekingen in de nier zoals glomerulonefritis of pyelonefritis kunnen leiden tot een hogere creatininewaarde.
 • Schade aan de nieren: Een verhoogde creatininewaarde kan ook wijzen op beschadiging van de nieren. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals hoge bloeddruk of andere medische aandoeningen die de nierfunctie kunnen beïnvloeden.
 • Eiwit in urine: Een verhoogde creatininewaarde kan gepaard gaan met eiwitverlies in de urine. Dit kan ook duiden op problemen met de nieren.

Aanvullende Testen

Wanneer de creatininewaarde verhoogd is, kunnen er aanvullende testen worden uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen. Deze testen kunnen helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de juiste behandeling. Enkele aanvullende testen die kunnen worden uitgevoerd zijn:

 1. Bloedonderzoek: Naast het meten van de creatininewaarde, kan er ook gekeken worden naar andere bloedwaarden zoals ureum, elektrolyten en ontstekingsmarkers. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele andere problemen of complicaties.
 2. Urineonderzoek: Een urinetest kan nuttig zijn om te controleren op verschillende stoffen zoals eiwitten en bloedcellen. Deze tests kunnen informatie verschaffen over mogelijke nierziekten of infecties.
 3. Beeldvormend onderzoek: Om de structuur en functie van de nieren beter te bekijken, kan er gebruik gemaakt worden van beeldvormende technieken zoals een echo, CT-scan of MRI-scan. Deze kunnen helpen bij het opsporen van afwijkingen of schade aan de nieren.
 4. Nierbiopsie: In sommige gevallen kan een nierbiopsie noodzakelijk zijn. Dit houdt in dat er een klein stukje weefsel uit de nier wordt genomen voor verder onderzoek onder de microscoop. Een biopsie kan belangrijke informatie verschaffen over het type en de ernst van een nieraandoening.
 5. Aanvullende tests specifiek voor bepaalde aandoeningen: Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak van de verhoogde creatininewaarde, kunnen er nog andere tests worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld tests voor auto-immuunziekten, infecties of nierstenen.

Behandeling

Wat kan er gedaan worden als de creatininewaarde verhoogd is? Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 1. Het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaak, zoals een nierinfectie of een ontsteking van de nier.
 2. Het aanpassen van de medicatie, vooral als bepaalde medicijnen een negatieve invloed hebben op de nierfunctie.
 3. Het controleren en beheersen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes, die de nieren kunnen beschadigen.
 4. Het verminderen van het gebruik van bepaalde stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de nieren, zoals alcohol en drugs.
 5. Het volgen van een gezond dieet met minder zout en eiwit om de belasting van de nieren te verminderen.
 6. Regelmatige controle en monitoring van de nierfunctie om eventuele veranderingen op tijd op te merken.

Hoe Krijg je de Uitslag?

Je kunt de uitslag krijgen door thuis een kreatinine-test uit te voeren of door een bloedonderzoek te laten doen bij een medisch professional.

Thuis Testen

Thuis testen op creatinine is eenvoudig en handig. Je kunt je eigen creatininewaarde bepalen met behulp van een bloedwaardentest, die je thuis kunt uitvoeren. Het is een snelle en betrouwbare manier om te controleren of je creatininewaarde binnen normale grenzen valt.

Met deze test kun je zelf controleren of je nieren goed functioneren en of er sprake is van een verhoogde creatininewaarde. Het meten van je creatininewaarde kan belangrijke informatie bieden over je nierfunctie en eventuele nierproblemen.

Je Kreatinine Waarde Bepalen

Het bepalen van je kreatininewaarde is een belangrijke stap om de gezondheid van je nieren te controleren. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt doen:

 • Een bloedonderzoek laten uitvoeren: Je kan naar een laboratorium gaan om een ​​bloedmonster af te laten nemen. Dit monster wordt vervolgens geanalyseerd om de creatininewaarde in je bloed te bepalen.
 • Gebruik maken van thuis testkits: Er zijn ook thuis testkits beschikbaar waarmee je zelf je creatininewaarde kunt meten. Deze kits bevatten doorgaans een teststrip en instructies voor het gebruik ervan. Volg gewoon de instructies en lees het resultaat af.
 • Een urinetest uitvoeren: Naast bloedtests kan creatinine ook worden gemeten in urine. Je zou kunnen overwegen om een ​​urinemonster af te nemen en dit naar een laboratorium te sturen voor analyse.
 • Overleggen met een arts: Als je vermoedt dat er iets mis is met je nierfunctie, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een arts. Zij kunnen aanvullende tests bestellen en aanbevelingen doen op basis van de resultaten.

Snel de Uitslag

Ik krijg vaak de vraag hoe je snel de uitslag kunt krijgen van een bloedonderzoek om de creatininewaarde te bepalen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen. Ten eerste kun je ervoor kiezen om thuis een test te doen, waarbij je zelf je creatininewaarde kunt bepalen.

Dit is handig als je snel resultaten wilt hebben en niet wilt wachten op een afspraak bij de arts. Daarnaast kun je ook naar de huisarts gaan en vragen om een bloedonderzoek om je creatininewaarde te bepalen.

Dit kan iets langer duren, maar het voordeel hiervan is dat de uitslag wordt geanalyseerd door professionals. Wat je ook kiest, het is belangrijk om regelmatig je creatininewaarde te laten controleren, vooral als je nierklachten hebt of een verhoogd risico op nierziekte.

Conclusie

In dit blog hebben we besproken wat een verhoogde creatininewaarde betekent in bloedonderzoeken. Een verhoogde creatininewaarde kan wijzen op een verminderde nierfunctie en kan verschillende oorzaken hebben, zoals nierontstekingen of nierbeschadiging.

Het is belangrijk om de creatininewaarde regelmatig te laten controleren, omdat dit kan helpen bij het opsporen van nierziekten en de behandeling ervan. Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Meer over creatine monohydraat

Het gebruik van creatine is een populaire trend in de wereld van fitness en sport. ‘Wat is creatine?‘ Creatine is een natuurlijk aminozuur dat voornamelijk in je spieren wordt gevonden en een belangrijke rol speelt in de energieproductie tijdens zware lichamelijke inspanning. Maar wist je dat de ‘creatinine waarde’ in je bloed of ‘creatinine bloed‘ eigenlijk een maatstaf is voor hoe goed je nieren werken, en niet direct verband houdt met je creatine inname?

De ‘creatine gebruik‘ kan per persoon variëren, afhankelijk van vele factoren. Interessant is dat er verschillende effecten en bijwerkingen zijn die kunnen optreden bij gebruik van creatine. Dit kan variëren van een verhoogde ‘creatinine urine‘ uitscheiding, tot mogelijk een ‘creatine te hoog‘ of ‘creatine te laag‘ effect bij langdurig gebruik.

Het is belangrijk om te weten ‘wat doet creatine met je lichaam‘. Wist je dat je zelfs ‘creatine zonder sporten‘ kunt gebruiken voor algemene gezondheidsvoordelen? Maar pas op, er zijn ook discussies gaande over ‘creatine doping‘ in professionele sporten, die aantonen dat niet iedereen het erover eens is dat het gebruik ervan altijd ethisch is.

De interactie tussen ‘creatine en koffie‘ is een ander interessant onderwerp. Sommige mensen denken dat koffie de ‘creatine werking‘ kan beïnvloeden, terwijl anderen beweren dat dit slechts een mythe is. Hetzelfde geldt voor de bewering over ‘creatine in thee‘, waarvan sommigen zeggen dat het de effecten van creatine kan versterken.

Je vraagt je misschien af, ‘hoe lang creatine gebruiken‘? Het antwoord kan variëren, afhankelijk van je specifieke doelen en lichaamstype. Net zo interessant is ‘wat zit er in creatine‘. Hoewel de meeste creatinesupplementen bestaan uit pure creatine, kunnen sommige ook andere ingrediënten bevatten.

Is ‘is creatine pre workout‘ een goede optie? Het hangt er van af. Voor sommigen kan het nuttig zijn, terwijl anderen betere resultaten behalen door het op een ander moment te nemen. Ook is het essentieel om op te merken dat creatine niet alleen voor mannen is. Er is genoeg informatie beschikbaar over ‘creatine vrouw‘, dat de voordelen en mogelijke bijwerkingen van creatine bij vrouwen benadrukt.

Tot slot, als je een vegetariër of veganist bent, maak je geen zorgen. Er is ook ‘creatine vegan‘ beschikbaar, wat betekent dat je nog steeds kunt profiteren van dit supplement zonder je dieetprincipes te schenden. Vergeet niet dat er ook ‘creatine in voeding‘ aanwezig is, dus je kunt creatine ook via je dieet binnenkrijgen, vooral door het eten van vlees en vis.

Elk van deze onderwerpen verdient een grondige discussie en daarom hebben we een serie blogs voorbereid die elk van deze vragen in detail beantwoorden. Ons hoofddoel is om je de meest betrouwbare en nauwkeurige antwoorden op ‘Wat doet creatine‘ te bieden, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken over je gezondheid en fitnessreis.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de oorzaken van een verhoogde creatininewaarde in bloedonderzoeken?

Een verhoogde creatininewaarde kan worden veroorzaakt door nierproblemen, uitdroging, hoge eiwitinname, spierbeschadiging of bepaalde medicijnen.

2. Wat zijn de mogelijke symptomen van een verhoogde creatininewaarde?

Symptomen van een verhoogde creatininewaarde kunnen zijn: vermoeidheid, zwakte, kortademigheid, verminderde eetlust, misselijkheid en oedeem (vochtophoping).

3. Wat kan ik doen om mijn creatininewaarde te verlagen?

Om de creatininewaarde te verlagen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dit kan onder andere inhouden: het verbeteren van de nierfunctie, voldoende hydrateren, het verminderen van eiwitinname en het vermijden van medicijnen die de nieren kunnen belasten.

4. Moet ik me zorgen maken als mijn creatininewaarde verhoogd is?

Een verhoogde creatininewaarde kan duiden op nierproblemen of andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om deze resultaten te bespreken met een arts om de oorzaak vast te stellen en indien nodig verdere behandeling te krijgen.

» Referenties

Adam M. Persky and Gayle A. Brazeau. (2001). Clinical Pharmacology of the Dietary Supplement Creatine Monohydrate. Pharmacological Reviews, 53(2), 161-176.
https://pharmrev.aspetjournals.org/content/53/2/161.short

Mark A. Tarnopolsky. (2000). Potential benefits of creatine monohydrate supplementation in the elderly. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 3(6), p 497-502.
https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2000/11000/Potential_benefits_of_creatine_monohydrate.13.aspx

P. Dechent, P. J. W. Pouwels, B. Wilken, F. Hanefeld, and J. Frahm. (1999). Increase of total creatine in human brain after oral supplementation of creatine-monohydrate. American Journal of Physiology.
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.1999.277.3.R698

Matthew R. Kutz & Michael J. Gunter. (2003). Creatine Monohydrate Supplementation on Body Weight and Percent Body Fat. Journal of Strength and Conditioning Research, 17(4), p 817-821.
https://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/2003/11000/Creatine_Monohydrate_Supplementation_on_Body.30.aspx

Andrew Shao & John N. Hathcock. (2006). Risk assessment for creatine monohydrate. Regulatory Toxicology and Pharmacology, Volume 45, Issue 3, Pages 242-251.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230006000912

» Referenties

Conclusie beste creatine 2023

Team Creatinemonohydraat.nl

Team Creatinemonohydraat.nl

Wij zijn het gedreven team achter creatineMonohydraat.nl, toegewijd aan het delen van betrouwbare informatie over creatine monohydraat. Met een passie voor gezondheid en fitness, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het bereiken van je gezondheids- en sportdoelen. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *